Trwa ładowanie proszę czekać ...

Domowe soki – codzienna porcja zdrowia

12 września 2016 0

Skupisko przeróżnych soków owocowych i warzywnych znajdziemy niemal w każdym sklepie, rozstawione na półkach i reklamowane jako wielce zdrowy produkt – przecież warzywa i owoce kojarzone są jako wielce zdrowe, a więc ufamy, że takie będzie także wszystko, co je zawiera. Niestety, prawda jest nieco inna – wystarczy przeczytać skład podobnych soków, żeby złapać się za głowę i odłożyć kartonik czy butelkę na półkę z ogromnym niesmakiem. Sam cukier! Dodatek konserwantów, wzmacniaczy smaku, barwniki nadające kolor, a zawartość owoców czasem sięga kilku procent – a sok tropikalny potrafi być produkowany w większości z jabłek czy innych owoców.

Zagęszczacze i wszystkie inne, szkodliwe składniki, oznaczone nazwami, których zwykle nie rozumiemy, ale które na pierwszy rzut oka uwidaczniają, że to w większości chemia – taki jest skład dużej części soków owocowych i warzywnych, jakie odnajdziemy na sklepowych półkach. Nie można się łudzić, ze podobne „przysmaki” zapewnią nam zdrowie – prędzej przyczynią się do bólu brzucha! Najlepiej więc jeść świeże warzywa i owoce – a jeszcze lepiej pić świeżo wyciśnięty sok! Dlaczego?

​​

Sok lepszy niż owoc?

Od dziecka słyszeliśmy zapewnienia, że to świeże owoce oraz warzywa są najzdrowsze – po przetworzeniu zachowują oczywiście wiele ze swoich właściwości i składników odżywczych, ale wiele z nich również tracą, na przykład podczas gotowania czy szczególnie smażenia. W związku z tym wiele osób może być zdziwionych, że najzdrowsze – czyli znacznie zdrowsze niż świeże warzywa i owoce – są jednak soki warzywne i owocowe. Rzecz jasna nie te, które znajdziemy w sklepach, lecz te świeże – bez żadnych zbędnych dodatków – które jesteśmy w stanie przygotować samodzielnie. 

Dlaczego soki są lepsze niż świeże owoce i warzywa? Ponieważ – jak potwierdzają badania – w płynnej postaci wszelkie witaminy i składniki odżywcze szybciej są przetwarzane i szybciej trafiają do naszego krwiobiegu. Szacuje się, że trafiając do organizmu w takiej postaci zdrowotne składniki są aż 4-krotnie lepiej przyswajalne, niż gdybyśmy zjedli je w postaci stałej – nie są bowiem w ten sam sposób trawione przez żołądek i szybciej zaczynają działać. Podobno wystarczy tylko 15 minut, by witaminy, minerały i wszelkie inne składniki, jakie znajdziemy w sokach zaczęły wspomagać nasz organizm! Już po tym czasie następuje proces zastępowania starych komórek nowymi, więc w niedługi czas po wypiciu tej owocowej lub warzywnej mieszanki czujemy się znacznie lepiej!

Zalety picia soków 

Wydawać by się mogło, że picie soków owocowych i warzywnych – w dodatku tworzonych samodzielnie – to zbędna strata czasu. Do sklepu można w każdej chwili pójść i kupić gotowy produkt. Kupienie warzyw i owoców też czasem wiąże się jedynie z koniecznością ich umycia, czy też obrania ze skórki – i gotowe! Można je jeść! Aby wycisnąć świeży sok, trzeba często przygotować większą ilość owoców, wyciągnąć sokowirówkę lub blender, potem pozmywać – a przecież soków nie wolno przechowywać w lodówce dłużej niż 2 dni, więc i tak należy szybko je wypić. Zyskujemy na tym jednak bardzo dużo – jesteśmy w stanie przygotować sok z mieszanki owoców i warzyw, których samodzielnie i na surowo raczej byśmy nie zjedli. Na przykład sok z buraka – kto chciałby go zjeść w całości bez gotowania? Albo trawa cytrynowa – czy mamy zwyczaj się nią zajadać? Tworząc własne soki, możemy wymyślać interesujące kombinacje warzyw, ziół i owoców, przemycając w składzie i takie, których nie lubimy, ale które są zdrowe i wartościowe. Ich smak zagubi się gdzieś w całości – zyskamy więc wartości odżywcze danego owocu czy warzywa, a nie będziemy musieli go ze wstrętem zjadać.

wyciskarka do soków hurom

To jednak nie wszystkie zalety wybierania soków! Świeżo wyciśnięte soki:
- pomagają oczyszczać organizm z toksyn
- neutralizują wolne rodniki, odpowiedzialne za proces starzenia skóry oraz przyczyniające się między innymi do powstania nowotworu
- niwelują zakwaszenie organizmu (prawidłowe pH naszego ciała powinno być lekko zasadowe)
- podnoszą odporność
- dodają energii, dostarczając do naszego ciała zastrzyk glukozy, przy czym są to zdrowe, naturalne cukry

Idealne dla dziecka

Dzieci czasem grymaszą –zdarzają się i takie, które z lubością pochłaniają czekoladę i wszelkie słodycze, ale nie lubią warzyw oraz owoców, tolerując je jedynie w gotowych daniach. Dzieci szczególnie potrzebują wartościowych składników, ażeby zdrowo się rozwijać – istotne jest również przekazywanie im zdrowych nawyków żywieniowych, jako że społeczeństwo także i polskie powoli zapada na otyłość. To coraz częściej spotykana choroba, a mniejsza ilość ruchu, jaka jest współcześnie codziennością – rozrywka to gry komputerowe czy telewizor, a do tego nie trzeba biegać – przyczynia się do tego w takiej samej części, jak złe odżywianie. Czego dziecko nie nauczy się od rodziców, tego może już nigdy się nie nauczyć! 

Soki owocowe i warzywne – słodkie, kolorowe, przelewane do atrakcyjnych szklaneczek i radośnie dekorowane – to czasem idealny sposób, by dziecko spożyło owoce czy warzywa, które średnio lubi. Sok może pić przez rurkę, może samodzielnie przygotowywać składniki do miksowanej mieszanki – wreszcie, to dobry napój na ciepły dzień, gdy tylko się go schłodzi. Dzieci lubią soczki owocowe – na przykład te marchwiowe – więc zamiast kupować je w sklepie, po prostu przygotujcie je razem rano, wieczorem, albo chociaż w weekend. Wystarczy parasolka na szklance, by sok stanowił także napój idealny na spotkanie dziecka z przyjaciółmi – inne mamy i ojcowie będą Wam wdzięczni!

Zdrowe odchudzanie

Soki owocowe i warzywne to także wspaniały pomysł na przekąskę dla wszystkich osób, które się odchudzają i dbają o swoją formę. W warzywach i owocach znajdziemy przede wszystkim błonnik pokarmowy, który nie tylko usprawnia procesy trawienne, dbając o prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego, ale również pęcznieje w żołądku, dzięki czemu na długo zapewnia nam uczucie sytości. A skoro tak, dzięki jego spożyciu możemy zmniejszyć ilość zjadanych słodyczy, zdrowo zacząć dzień i dodać sobie energii do ćwiczeń! 

Błonnika nie można przedawkować – każda jego ilość działa tylko na naszą korzyść. Świeże soki owocowe i warzywne warte są zatem przyrządzania – zawsze!

Sprawdź również: http://centrumwitalnosci.pl/sokowirowka-czy-wyciskarka_upde.a